Föreställningar

Entréavgift

Vuxen: 150 kr

Ungdom från 15 år: 100 kr

Abonnemangskort: 700 kr/säsong

Ungdomskort: 50 kr/säsong

Barn, ungdom (till vissa program)

Asylsökande: Fri entré. Visa ditt LMA-kort.

Asylum seekers: Free entry. Show your LMA card.

 

Kassan öppen 1 timme innan föreställning. Swisch finns.

Fika

 Under vissa föreställningar kan du köpa fika. Oftast gluten- och laktosfri. Kaffe och té.

 

Kommande föreställningar

DEN INBILLADE FRISKE – EN DROGFRI MUSIKAL OM HÄLSOHETS
Tis 6 feb 19:00 & Lör 10 feb 15:00, Babelsberg

Föreställningen är fritt baserad på Molières “Den inbillade sjuke” där vi får möta Albert som börjat leva ett överdrivet hälsosamt levnadssätt. Hans två påkostade hälsocoacher lurar honom att köpa flera olika kosttillskott och träningsformer.

Dessutom har Albert tvingat sin dotter att ha omvårdnadsprogrammet som gymnasieval för att gynna sin egen framtida hälsa. Men dottern vill egentligen något helt annat… Hur ska det gå?

 

JOHAN HÖRÖÉN – FREDRIK NORÉN KVINTETT
20 feb 19:00, Babelsberg     INSTÄLLT – invänta mer info

Tre norrlänningar möter två rutinerade ”jazzrävar”. Då brukar det kunna slå gnistor och bli ljuv musik. 
Per Nordgren från Härnösand är en ”bred” virtuos gitarrist som spelat i många olika konstellationer och genrer men med jazz/improvisation som huvudsaklig inriktning. Patrik Grundström började med punk och har via reggaen landat i jazz. Med Christian Sundeqvist på trummor en trio som känner varandra väl. 
Fredrik Norén känner vi väl till men då främst som bandledare i Stockholm Jazz Orchestra och HCJO (High Coast Jazz Orchestra). Men Fredrik, som vi nu ser och hör i ett mindre format, räknas också till det yppersta elitskiktet av svensk jazz både på trumpet och flygelhorn. Johan Hörlén är en flitigt anlitad solist ute i Europa och en av våra absolut bästa jazzmusiker oavsett instrument. Sedan 2010 anställd som solist i ett av de bästa storbanden i världen, WestDeutsche Rundfunk Big Band (WDR Big Band).
– Musiken blir en blandning av gammalt och nytt som vi hoppas och tror skall gå hem, 

Fredrik Norén – trumpet
Johan Hörlén – saxofon
Per Nordgren – gitarr
Patrik Grundström – bas
Christian Sundeqvist – trummor

Fredrik Norén
Foto: Diane Rossi

SÅNG TILL VÄLFÄRDEN
5 mars 19:00, OBS: Hulsta Gård i Sollefteå

10 biljetter + 10 platser i bussen är bokade för Kramfors teaterförening.
Resa+teaterbiljett kostar 150 kr.

Avgång kl 18.15  Kramfors Resecentrum hållplats F
Ankkl 18.55 Sollefteå

Hemresan:
Avg kl 21.00 Sollefteå
Ank kl 21.40  Kramfors

Anmälan senast 16/2 till Jan Dahlin
tel 070-329 81 15
jan.r.dahlin@telia.com

 

Kaya Ålander och Lennart Jähkel omgiven av en lokal kör
Foto: Patriez van der Wens

Svensk välfärd rymmer allt från gemenskap och framtidstro till ensamhet och besvikelser. Detta och mycket mer får plats i körverket Sång till välfärden som är fyllt av svenskt vemodssväng och modern kampsång.

Visste du att det finns tydliga kopplingar mellan den svenska välfärden och det svenska körundret? Jodå, intresset för att sjunga i kör växte fram samtidigt som välfärdens framväxt. Därför kommer också en lokal kör från varje ort utgöra själva hjärtat i varje föreställning.

Ensemblen och den lokala kören kommer att bjuda på en humoristisk föreställning med melankolisk klang där heliga rum möter folkhemmets ABBA. Här får vi tal del av både sjungna förhoppningar inför välfärdsprojektet och tvivlets refränger genom ett antal nedslag i välfärden. Vi kommer besöka presskonferenser, väntrum och ockupationer och möta undersköterskor, lokalpolitiker, konsulter, körledare, gravida kvinnor och dinosaurier på jakt efter det goda livet.

För att skapa ett körverk på temat välfärd har Riksteatern vänt sig till de allra bästa för uppdraget: Sara Parkman, Hampus Norén och Alexandra Loonin. Sara och Hampus är två av upphovspersonerna bakom Riksteaterns dundersuccé Fäboland förra säsongen.

Tre skådespelare, en körledare och två musiker kommer att finnas på scen tillsammans med kören. 
Här ges inga färdiga svar. Istället ställs frågan: Hur sjunger vi en sång till välfärden? Och på vems bekostnad har vi egentligen välfärd?

Förbered dig på körsång som kommer att lyfta taket.

I samarbete med Kungliga Musikhögskolan

MEDVERKANDE

Maurits Elvingsson, Lennart Jähkel, Emma Sildén och Kaya Ålander samt i par om två
Johan Lång och Kristina Leesik eller Vega Nordkvist och Anton Larsson
De fyra sistnämnda är studenter från Kungliga Musikhögskolan.

KONSTNÄRLIGT TEAM
Manus: Alexandra Loonin & Sara Parkman
Komposition: Hampus Norén & Sara Parkman
Låttexter: Alexandra Loonin, Hampus Norén, Sara Parkman
Regi: Lisa Färnström
Scenografi och kostymdesign: Josefina Björk
Ljusdesign: Johan Alm

TVÅ SYSTRAR OCH EN BEGRAVNING
19 mars 19:00, Babelsberg

”Två systrar och en begravning ” är ett familjedrama om drömmar och förhoppningar i katastrofal kollision. Komik, dramatik, och en rejäl dos musik i en historia att identifiera sig med, att känna igen. Ja, om inte hos sig själv så i alla fall hos grannens.

Ridån går upp för hemkomsten efter Alice Cederströms begravning. Två systrar träffas efter många år. Den ena den åldrande sångerskan Violett Ceder. Hon som for till Stockholm i ungdomen för en strålande karriär och ett liv på löpsedlarna. – Och än är det liv i kärringen, skrattar Violett. Men Stjärnan är minst sagt i dalande och bankkontot skrämmande tomt. Den andra arbetsmyran Eva. Hemmadottern som aldrig tillfrågats i viktiga ärenden, som alltid varit först i morgonsysslorna och sist att låsa porten. – Nu är det m i n tur, tänker Eva, och dukar till begravningskaffe. Tillsammans med den nyss avlidna modern har hon i decennier drivit Pensionat Perenn, en K- märkt gammal brunnsverksamhet som det skryts om i turistbroschyrerna. Mäklarannonser skulle benämna stället som ett objekt för den händige, turistchefen kallar det ett omistligt kulturvärde. Vid systrarnas sida hittar vi två herrar; kapellmästare Gunnar Ohlsén, ditkallad att ackompanjera den firade stjärnan, hungrig på allt som går att stoppa i munnen och mer än mätt på sin artists olika nycker. Samt Costas Kotandidis. Familjens jurist och Evas förtrogna. Den ende som vet hur illa det är ställt med det ekonomisk, och den ende som har en realistisk idé om lösning bara han fick chansen. -Vi säljer förstås, säger Violett. -Över min döda kropp, skriker Eva.

CASTAWAY
14 april 15:00, Babelsberg

Koreografen Jarek Cemerek från Tjeckien är känd för sina fysiska verk. Han vill att dansaren ska bli trött av utförandet för att locka fram primitiva känslor och ocensurerad rörelsekvalité.

I föreställningen CASTAWAYS vill han peka på att nutiden ger mänskligheten tydliga tecken på att dess existentiella säkerhet börjar bli allvarligt hotad. Samtidigt blir människornas liv, särskilt i de utvecklade delarna av världen, bekvämare för varje dag. Föreställningen presenterar i sin moderna sago-mytiska form fem attribut av nutiden, till vilka människor vänder sin uppmärksamhet i allt för hög grad.

CASTAWAYS är ett möte med våra unga dansare i Norrdans’ Juniorkompani. Vi vill skapa en intim miljö som tillåter en nära upplevelse med dansarna. Med spegelneuronernas hjälp kommer det att kännas som att publiken har dansat själva. Våra så kallade speglar i främre delarna av hjärnan triggas inte bara av dansrörelser utan även av beteenden och olika känslouttryck och låter oss uppleva andra människors rörelser i vår egen hjärna.

Ännu en gång har vi samarbetat med Ljustorpskolan i Timrå och elevernas blick och bidrag till verket har varit väldigt viktigt under skapandet av föreställningen.

Vågar du stiga ombord med oss?

Läs mer om Castaways

Musik i föreställningen:

Warriors – Explosions in The Sky. (Original Motion Picture Soundtrack)
Castaways – Derek Duke. World of Warcraft: Cataclysm Original Soundtrack
Good Morning Starshine – Oliver. This is…1969
Sám já chodívám rád – Various Artists
Mists Of Pandaria Soundtrack – Stormstout Brew
Origins – Matt Uelmen. World of Warcraft: The Burning Crusade Original Soundtrack
Clocks – man in a shed
Tell me – (feat. Saoirse Ronan) – Instrumental. Johnny Jewel, Saoirse Ronan

Koreografi: Jarek Cemerek

Dansare:Sam Hall, Margherita Mattia/Malin Bergman (Kungliga Svenska balettskolan)

BEATA SÖDERBERG QUIN
22 april 15:00, Babelsberg

Hon är cellisten som förälskade sig i den argentinska tangon på en klubb i New York och som med sin nyskapande tangomusik tog Argentina med storm med sitt första album Beatitudes. Beata har turnerat och spelat på festivaler i Argentina, Sverige och andra delar av världen. Med sig har hon de argentinska tangogiganterna Cristian Zárate och Roberto Tormo, samt Sveriges egen stjärn-bandoneonist Mikael Augustsson.

Beata Söderberg, född 1976 i Linköping, är cellist och tonsättare. Hon har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Manhattan School of Music i New York där hon kom i kontakt med tangomusik och började både spela och dansa tango. Efter avslutade musikstudier började hon även komponera tangomusik. Beata är en mycket uppskattad kammarmusiker, berömd för sina känslosamma tolkningar och varma klang. Som solist och kammarmusiker har hon turnerat och spelat på festivaler runt om i Sverige och andra delar av Europa, USA och Argentina. Hon har också varit gästlärare på Kampala Musikskola, Uganda, och utförs i Nepal på en välgörenhetsgala
för Pokhara skola för utsatta barn.

TARTUFFE
26 april 19:00, Kramfors Teater (f.d. Folkets Hus o Park)

Molières mest spelade pjäs skrevs redan 1664. Det är en komedi med fart och fläkt som är lika rykande aktuell än idag.

Tartuffe är en riktig skojare. En dag dyker han upp hos familjen Pernelle och utger sig för att vara en god och ädel man vars enda önskan är att vara Gud trogen. Detta faller husbonden Orgon i smaken och Tartuffe får snart en självklar plats vid hans sida. Men den övriga familjen genomskådar snabbt denne listige lurendrejare… Hur ska de bli av med honom? De tar till alla möjliga knep för att avslöja Tartuffe men Orgon fattar ingenting och innan de vet ordet av har Tartuffe lyckats lura till sig både huset, pengarna och dottern. Alltihop i kyrkans och Guds namn!

I den här föreställningen stångas vi med såväl moral som dubbelmoral, rätt och fel, skrivna som oskrivna regler, skratt och allvar. Hur ska det sluta?

Regissören Claes Åström, med rötter i Härnösand, har stor erfarenhet av att arbeta med både Clown och Commedia dell’arte och vår Tartuffe kommer att spelas i denna tradition.

Den namnkunniga ensemblen med åtta finurliga skådespelare tar sig an Molières klassiska komedi som du aldrig sett den förut. Välkommen med på resan!

Manus:Jean-Baptiste Molière

Bearbetning:Claes Åström, Therese Söderberg

Regi:Claes Åström

Scenografi:Ulla Dahlström

Kostymdesign:Karin Sundvall

Maskdesign:Johanna Ruben

Ljusdesign:Magnus Stolpe

Medverkande:Åke Arvidsson, Karin Bergstrand, Lena Engqvist Forslund, Lars T Johansson, Gisela Nilsson, Jens Nilsson, Alva Pettersson, Helena Svartling


 

Entréavgift

Vuxen: 150 kr

Ungdom från 15 år: 75 kr

Abonnemangskort: 700 kr/termin

Ungdomskort: 50 kr/termin

Barn, ungdom (till vissa program) och asylsökande fri entré

Kassan öppen 1 timme innan föreställning. Swisch finns.

Fika

 Under vissa föreställningar kan du köpa fika. Oftast gluten- och laktosfri. Kaffe och té.

 

 

 

30 Okt

När vi träffade varann

Datum: 2018-10-30

Tid: 19:00

Plats: Kramfors, Babelsberg

Läs mer/Boka
26 Feb

Väckarklocka, jubileumsversionen

Datum: 2019-02-26

Tid: 19:00

Plats: Kramfors, Babelsberg

Läs mer/Boka