Föreställningar

Entréavgift

Vuxen – 150 kr
Skolungdom – 50 kr
Barn (upp till 12 år) – Gratis
Asylsökande med LMA-kort – Gratis
Asylum seekers: Free entry. Show your LMA card.

Kassan öppen 1 timme innan föreställning. Swish finns.

Fika

 Under vissa föreställningar kan du köpa fika. Oftast gluten- och laktosfri. Kaffe och té.


VÅREN 2019


Fåglarna

Estetiska programmet, Ådalsskolan

Tisdag 2 februari 15:00 + 5 februari 19:00, Kramfors Teater

OBS: Biljettpris 50 kr – Betalning på plats – Frågor? Kontakta: Carsten Brosjö (carsten.brosjo@kramfors.se)

Fåglarna är en musikal som baserar sig på det persiska diktverket ”Fåglarnas konferens” (منطق الطیر) av
Farid ad-din Attar (مقبره فریدالدین عطار) från år 1177.

En dag samlas alla världens fåglar till en konferens för att prata med varandra om tillståndet här i världen. Om livet – om allt viktigt i livet: Fåglarna slåss om maten, de kivas och bråkar, det finns ingen sammanhållning eller gemenskap. Var och en tänker bara på sitt. Därför föreslår Tranan att de ska söka upp Simurg – Fåglarnas sultan, som bor på berget Quaf, och döljer sig med hundratusen slöjor av ljus och mörker. Men vägen dit är både lång och svår… Vågar de flyga dit med varandra?

Den poetiska sagan är återberättad av radioteaterprofilen Christer Brosjö och
bearbetad för musikal av Carsten Brosjö som också står för regi.

Christina Maydotter är koreograf och kostymör. Kostymassistent är Adam Jakobsson.

Klas Norberg och Åsa Jönsson står för musikalisk instudering, bearbetningar av sångtexter, arrangemang och ljudteknik.

Emma Haake för mask

Och Nordlander Produktion står för ljussättning

Sånger av:
Petra Marklund, Simon Sigfridsson, Joakim Berg
Svenska Björnstammen
Hagge Geigert
Lars Forssell
Eudardo Frigerio, Frederico San Millán, Florencia Ciarlo
Berit Harmin, Tove Alstedt, Fredrik Högberg
m.fl


 

Väckarklocka, jubileumsversionen 

Tisdag 26 februari 19:00, Kramfors Teater

Rösträttskämpen Elin Wägner kommer på besök från det tidiga 1900-talet till dagens Sverige.
Hon kommer för att fira 100-årsjubileet av den kvinnliga rösträtten och för att höra vilka frågor som engagerar oss idag. I en återvinningscentral – i en källare nära dig – ryms både nutid, dåtid, urtid och framtid bland lådor och skåp. Här samsas röster från Sveriges många hörn och tar sin form i blommiga blusar, byråkratkostymer, oxhorn, yogamysbyxor och arbetarskjortor.
Det blir en munter men samtidigt sorgesam historia, där vi firar de stora kamper som vunnits och sörjer allt som ännu återstår att kämpa för.

Väckarklocka, jubileumsversionen är en generationsöverskridande föreställning där more is more. Där teaterns alla möjligheter tar plats i scenbild, koreografi, bild och ett lustfyllt skådespeleri. I detta rungande jubileum får du uppleva skratt, gråt, musik, dans och gemenskap. Tillsammans firar vi kampen för jämställdhet, miljön och våra barns framtid!

Elin Wägner var författare, rösträttskämpe och engagerad i freds- och miljöfrågor. Hennes bok Väckarklocka från 1941 var en stridsskrift, men i den formulerade hon också en längtan om en annan framtid. Föreställningen tar avstamp i hennes roman men bygger på nutida berättelser som samlats in från hela Sverige.

Föreställningen är en del av Riksteaterns långsiktiga satsning Demokratins gränser.

 


 

KvinnORKan 

Söndag 16 mars 15:00, Hembygdsgården

En berättelse om kvinnogöra och superkrafter. För mormödrar, farmödrar,mammor och drömmare. För de som gått före till de som kommer efter. För kampvilja och överlevnad, tårar och skratt. För samtal och öppnade ögon. För oss.För allt vi kan, vill och vågar.

Föreställningen vill lyfta kvinnors berättelser och strävan genom vår moderna historia. Om vardag och kraft, om att orka och överleva och om arvet efter förmödrarna. Om kvinnogöra och superkrafter. Om att kvinnor i alla tider haft behov av fredade rum för att stötta, hylla och lära sig av varandra. Men vilken kunskap är viktig att bevara? Får man fortfarande älska att brodera, mangla, stryka, krusa band på örngott – eller är det förspilld kvinnokraft? På vad ska vi då lägga vår tid och vårt engagemang? Hur ska man tänka och vara som modern kvinna på 2000-talet?

Med humor, svärta, ironi och fakta reflekterar Matilda över sitt sociala arv.Allt är inom räckhåll i denna personliga betraktelse över kvinnors liv och historia.


Konsert för engelskt horn 

Fredag 22 mars 18:30, Kramfors Teater

Chefdirigent Eva Ollikainen dirigerar Nordiska Kammarorkestern i en konsert där publiken bland annat får höra Peteris Vasks konsert för engelskt horn. Kvällens solist är Sanna Salomaa.

Konserten för engelskt horn skrevs 1989 på beställning från Thomas Stacy, den musiker som spelar engelskt horn i New York Philharmonic. Han hade hört Vasks Musica dolorosa och blivit så berörd att han genast beställde en solokonsert för sitt eget instrument. Vasks var till en början mycket tveksam till uppdraget. Han hade aldrig skrivit något för engelskt horn, inte ens tagit med ett sådant instrument i sin orkestermusik. Men han undersökte denna altversion av oboen och fann att han med förtjusning ville ta sig an beställningen med orden ”vilket vackert instrument”. Det blev en konsert med fyra satser som följer varandra utan pauser. Den första och tredje är långsamma och lyriska, den andra påminner om en folksång. Finalen är en kraftfull hyllning till naturen.

Dirigerar gör Nordiska Kammarorkesterns chefdirigent Eva Ollikainen och som solist hör vi orkesterns oboist Sanna Salomaa. Hon är utbildad vid musikkonservatoriet Falun och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har spelat med i Nordiska Kammarorkestern sedan 2006.

 Joseph Haydn:L’isola disabitata ouverturePeteris Vasks:Konsert för engelskt horn

Britta Bystrtöm:Farewell variations

Gustav Mahler:Adagio ur Symfoni 10 ( arr Colnot )

I huvudet på Alfhild Agrell

Torsdag 25 april 19:00, Kramfors Teater

 

”Man måste sätta in sitt intresse, sitt liv, sitt blod i den tid som är för att kunna verka för den tid som kommer. Visst är, att utan entusiaster, utan sådana som tror för mycket, sådana som ser stjärnor där andra bara ser fläckar, kommer man ingen vart.” (Agrell 1893)

Alfhild Agrell, född 1849 i Härnösand var en av sin tid mest spelade dramatiker. Samtida med Strindberg och Ibsen hade hon hård konkurrens men hon stod sig bra mot dem och under det tidiga 1880-talet var hon den mest spelade dramatikern på Dramaten. Hon skrev om det som låg henne närmast om hjärtat, kvinnans frigörelse och rätt till sitt eget liv, och även om hon hyllades i främst de feministiska kretsarna var det andra som var skeptiska till vad de kallade ”idépjäser”.

År 1886 vände hennes framgångar och hon fick hård kritik både från kritiker och andra dramatiker som beskyllde henne för att sakna idéer och endast plagiera andra och menade också att ämnen av äktenskaps och kvinnodebatterande art hade spelat ut sin roll. Här är det frestande att tro att det var de manliga kritikerna som gick hårdast åt Alfhild men faktum är att hennes hårdaste kritiker var kvinnor. De nöjde sig inte bara med att klanka ner på hennes litterära verk utan Alfhild fick även ta emot personliga påhopp om sitt utseende och person.

Alfhild fortsatte att skriva trots kritiken, och trots att det blev svårare att få sina verk spelade gav hon inte upp utan gav sig på andra former, som romaner, noveller, lyrik samt humoristiska kåserier, och hon nådde stora framgångar inom så gott som alla genrer.

Hon som ser stjärnor – ett drömspel om Alfhild Agrell är historien om en författare och konstnär som brann för lusten att skriva, i en brytningstid där kvinnan blev sin egen och där Alfhild Agrell gjorde ett pionjärarbete när det gällde att lyfta fram och belysa frågor som gällde kvinnans frigörelse. Men det är också en personlig berättelse om Alfhilds eget sökande, barnlösheten, det hopplösa äktenskapet, om lusten att skapa och om att aldrig ge upp sina drömmar.

För vad är viktigast – att skriva om vad andra vill läsa eller att skriva om vad man själv vill berätta? För Alfhild Agrell var svaret självklart och därför är hon än idag en förebild för unga kvinnor och män som söker sin egen röst.


 

Entréavgift

Vuxen – 150 kr
Skolungdom – 50 kr
Barn (upp till 12 år) – Gratis
Asylsökande med LMA-kort – Gratis
Asylum seekers: Free entry. Show your LMA card.

 

Kassan öppen 1 timme innan föreställning. Swish finns.

Fika

 Under vissa föreställningar kan du köpa fika. Oftast gluten- och laktosfri. Kaffe och té.

 

 

 

26 Feb

Väckarklocka, jubileumsversionen

Datum: 2019-02-26

Tid: 19:00

Plats: Kramfors, Folkets Hus o Park, Teatern

Läs mer/Boka